Choux cu cafea
Dificultate: Ridicata
Timp de preparare: 2 ore, 8 ore refrigerare
Ingrediente
Pentru choux:
100 ml lapte
100 ml apa
100 g unt
Un praf de sare
1 lingurita de zahar
150 g faina
4 oua
Pentru croustillant:
100 g zahar brun
100 g unt
110 g faina
Pentru crema de cafea:
500 ml smantana pentru frisca Voila cu 30% grasime
50 g boabe de cafea
140 g galbenus
80 g zahar
6 g gelatina granule
35 ml apa rece
Pentru chantilly cu cafea, pentru decorare choux
340 ml smantana pentru frisca Voila cu 30% grasime
2 g gelatina granule
10 ml apa rece
130 g ciocolata
2 g cafea solubila
Mod de preparare chantilly cu cafea
1. Se hidrateaza gelatina in apa rece.
2. Intr-un vas ingust si inalt se combina ciocolata cu cafeaua solubila.
3. Se incalzeste smantana pentru frisca pana aproape de fierbere, se opreste focul si se adauga gelatina, se amesteca pana se dizvolva.
4. Se toarna smantana fierbinte peste ciocolata cu cafea si se omogenizeaza cu un blender vertical.
5. Se acopera cu folie alimentara, folia sa atinga suprafata cremei si se refrigereaza pentru cel putin 8 ore.
6. Dupa 8 ore, cand se foloseste crema, se spumeaza foarte putin cu blenderul.
Mod de preparare croustillant
1. Se mixeaza untul moale cu zaharul brun la viteza mare, pana devinde cremos si deschis la culoare.
2. Se incorporeaza faina.
3. Se obtine o pasta groasa care se intinde intre 2 foi de copt, folosind sucitorul, pana capata grosimea de 0.5 cm.
4. Se congeleaza pana la nevoie.
Mod de preparare aluat choux
1. Intr-o cratita se combina apa cu laptele, cu zaharul, sarea si untul.
2. Se mentine pe foc mic pana se topeste untul.
3. Se mareste temperatura, iar cand da in clocot se ia de pe foc si se adauga toayta faina odata.
4. Se amesteca energic si se omogenizeaza.
5. Cand nu mai exista cocoloase, se aduce din nou pe foc mic si se amesteca cu spatula constant, pentru inca 3-4 minute.
6. Se transfera continutul in bolul mixerului si se lasa la racit aproape complet.
7. Apoi se adauga ouale, treptat, mixand dupa fiecare.
8. Se pune compozitia intr-un posh cu dui stelat si se formeaza choux.
9. Se scoate croustillantul de la congelator si, folosind un cutter de prajituri, se decupeaza discuri dupa marimea choux-urilor.
10. Se asaza discurile de croustillant peste fiecare choux.
11. Se coc la 165 de grade pentru 50 de minute, apoi se scade temperatura la 150 de grade pentru inca 10 minute.
12. Se lasa la racit complet pana a le umple cu crema.
Mod de preparare crema de cafea
1. Se incalzeste smantana pentru frisca si se adauga boabele de cafea sfaramate, se lasa la infuzat 10 minute.
2. Se hidrateaza gelatina in apa rece.
3. Se strecoara smantana, lasand deoparte boabele de cafea.
4. Se amesteca galbenusul cu zaharul, omogenizand cu telul.
5. Se adauga smantana in fir subtire, amestecand continuu.
6. Se transfera pe foc mic si se gateste pana la 82 de grade.
7. Se ia de pe foc si se adauga gelatina, amestecand continuu, pana se dizvolva.
8. Se lasa la racit pana aproape de temperatura camerei.
9. Folosind o siringa de patiserie, se umple cu grija choux cu crema lichida, apoi se transfera imediat in congelator, pentru 30 de minute.
10. Dupa cele 30 de minute, se pot transfera choux la frigider.
11. In acest moment se pot decora cu chantilly de cafea facut mai devreme si spumat.