top of page

Fulg de ciocolata

Dificultate: Mica

Timp de preparare: 45 min, 8 ore congelare

Ingrediente


Pentru blat:

60 g unt moale

130 g zahar

Vanilie

Un praf de sare

40 g chefir la temperatura camerei

40 ml ulei vegetal neutru

1 ou

1 galbenus

Jumatate de plic de praf de copt

90 g faina


Pentru mousse de ciocolata

100 ml smantana pentru frisca Voila cu 30% grasime, pentru incalzit

200 g ciocolata cu lapte

5 g gelatina granule

25 ml apa rece

200 ml smantana pentru frisca Voila cu 30% grasime, pentru spumat


Mod de preparare blat:

1.  Se mixeaza bine untul cu zaharul, pana devine cremos.

2.  Separat, se combina faina cu praful de copt si cu sarea.

3.  Se adauga, treptat, oul si galbenusul peste amestecul de unt, mixand la viteza mica.

4.  Se incorporeaza chefirul in fir subtire, apoi uleiul, in acelasi mod.

5.  Se adauga vanilia si apoi se incorporeaza faina, treptat.

6.  Textura finala este moale si aerata.

7.  Se intinde aluatul pe o tava mica, tapetata cu hartie de copt.

8.  Se coace blatul la 170 de grade pentru 10-12 min, pana devine auriu.

9.  Se lasa la racit, apoi se dezlipeste foaia de copt si se taie discul pentru prajitura, in functie de forma in care se prepara tortul.


Mod de preparare mousse

1.  Se topeste ciocolata si se da deoparte.

2.  Se hidrateaza gelatina in apa rece pentru 10 minute.

3.  Intr-o cratita mica se incalzeste smantana pentru frisca, apoi se adauga gelatina si se dizolva.

4.  Se combina ciocolata topita cu smantana, amestecand energic pana se omogenizeaza si se obtine o textura lucioasa si cremoasa.

5.  Se lasa la racit pana atinge 30 de grade.

6.  Separat, se spumeaza usor a doua parte a smantanii pentru frisca.

7.  Dupa ce s-a racit amestecul de ciocolata, se incorporeaza in trei etape smantana spumata, omogenizand cu spatula de silicon, cu miscari ample.

8.  Se umple forma de silicon cu mousse, iar la final se adauga discul de blat.

9.  Se niveleaza si se indeparteaza surplus de mousse.

10.  Se congeleaza peste noapte sau cel putin 8 ore.

11.  Se scoate tortul din forma si se glazureaza, optional, cu spray velurat, pentru aspect de iarna.

bottom of page