

Fulg de ciocolata
Dificultate: Mica
Timp de preparare: 45 min, 8 ore congelare
Ingrediente
Pentru blat:
60 g unt moale
130 g zahar
Vanilie
Un praf de sare
40 g chefir la temperatura camerei
40 ml ulei vegetal neutru
1 ou
1 galbenus
Jumatate de plic de praf de copt
90 g faina
Pentru mousse de ciocolata
100 ml smantana pentru frisca Voila cu 30% grasime, pentru incalzit
200 g ciocolata cu lapte
5 g gelatina granule
25 ml apa rece
200 ml smantana pentru frisca Voila cu 30% grasime, pentru spumat
Mod de preparare blat:
1. Se mixeaza bine untul cu zaharul, pana devine cremos.
2. Separat, se combina faina cu praful de copt si cu sarea.
3. Se adauga, treptat, oul si galbenusul peste amestecul de unt, mixand la viteza mica.
4. Se incorporeaza chefirul in fir subtire, apoi uleiul, in acelasi mod.
5. Se adauga vanilia si apoi se incorporeaza faina, treptat.
6. Textura finala este moale si aerata.
7. Se intinde aluatul pe o tava mica, tapetata cu hartie de copt.
8. Se coace blatul la 170 de grade pentru 10-12 min, pana devine auriu.
9. Se lasa la racit, apoi se dezlipeste foaia de copt si se taie discul pentru prajitura, in functie de forma in care se prepara tortul.
Mod de preparare mousse
1. Se topeste ciocolata si se da deoparte.
2. Se hidrateaza gelatina in apa rece pentru 10 minute.
3. Intr-o cratita mica se incalzeste smantana pentru frisca, apoi se adauga gelatina si se dizolva.
4. Se combina ciocolata topita cu smantana, amestecand energic pana se omogenizeaza si se obtine o textura lucioasa si cremoasa.
5. Se lasa la racit pana atinge 30 de grade.
6. Separat, se spumeaza usor a doua parte a smantanii pentru frisca.
7. Dupa ce s-a racit amestecul de ciocolata, se incorporeaza in trei etape smantana spumata, omogenizand cu spatula de silicon, cu miscari ample.
8. Se umple forma de silicon cu mousse, iar la final se adauga discul de blat.
9. Se niveleaza si se indeparteaza surplus de mousse.
10. Se congeleaza peste noapte sau cel putin 8 ore.
11. Se scoate tortul din forma si se glazureaza, optional, cu spray velurat, pentru aspect de iarna.
