Tarta cu amaretto
Dificultate: Medie
Timp de preparare: 1 ora, 6 ore refrigerare
Ingrediente
Pentru crusta:
200 g faina
120 g unt gras
60 g zahar pudra
1 ou
40 g faina de migdale
Vanilie
Un praf de sare
Pentru strat cu Amaretto:
50 g unt, temperatura camerei
50 g zahar pudra
1 ou
50 g faina de migdale
10 g faina
vanilie
50 ml Amaretto
Pentru ganache de ciocolata
150 ml smantana pentru frisca Voila cu 30% grasime
90 g ciocolata neagra
50 g unt moale
Pentru crema cu tonka
1/2 pastaie de tonka
100 ml Smantana pentru frisca Voila cu 30% grasime, pentru incalzit
Vanilie
2 g gelatina granule
10 ml apa rece
110 g ciocolata alba
250 ml Smantana pentru frisca Voila cu 30% grasime, rece.
Mod de preparare crema cu tonka:
1. Se da pe razatoarea mica jumatate de pastaie de tonka.
2. Se hidrateaza gelatina in apa rece.
3. Se incalzeste smantana pentru frisca si se adauga tonka rasa si vanilia, se lasa la infuzat, apoi se adauga gelatina hidratata.
4. se amesteca pana se dizolva. Daca este necesar, se mai incalzeste smantana.
5. Se toarna amestecul peste ciocolata alba, apoi se omogenizeaza cu blenderul vertical.
6. Se acopera crema cu foilie alimentara, folia fiind in contact cu crema, fara sa patrunda aer.
7. Se refrigereaza crema pentru cel putin 8 ore.
8. Se spumeaza putin cu blenderul inainte de folosire.
Mod de preparare crusta:
1. Se combina faina cu sarea, zaharul, faina de migdale si untul rece, cuburi, in bolul mexrului si se mixeaza la viteza mica pana se obtine textura nisipoasa, folosind paleta pentru aluat fraged.
2. Se adauga oul si vanilia si se mixeaza doar pana se omogenizeaza altuatul.
3. Se formeaza o bila de aluat si se refrigereaza 2 ore.
4. Apoi se intinde o foaie de aluat de 2 milimetri si se decupeaza cercuri pentru inelele sau tavile de tarta.
5. Se gaureste usor cu o furculita, fara a se perfora, si se congeleaza 10 minute tartele.
6. Se asaza greutati in hartie de copt in interiorul tartelor si se coc la 180 de grade pentru 15-20 de minute, pana se rumenesc.
7. Cand sunt aproape gata, se indeparteaza greutatile si se mai lasa la copt 5 minute, apoi se adauga frangipane.
Mod de preparare frangipane cu Amaretto
1. Se mixeaza untul cu zaharul la viteza mare.
2. Se adauga oul si se mixeaza bine.
3. Se incorporeaza restul ingredientelor.
4. Se pune compozitia intr-un pos, se taie varful si se poseaza compozita pe crusta de tarta, dupa care se baga din nou la copt pana devine auriul stratul de frangipane.
5. Apoi se lasa la racit si se insiropeaza cu Amaretto.
Mod de preparare ganache de ciocolata
1. Se incalzeste bine smantana pentru frisca.
2. Se adauga peste ciocolata si se omogenizeaza.
3. Dupa ce se raceste putin, se incorporeaza untul moale.
4. Se pune strat de ganache peste cel de Amaretto si se refrigereaza.
Montare tarta:
1. Se scoate de la rece crema cu tonka si se spumeaza cateva secunde.
2. Se decoreaza tarta cu crema cu tonka din plin, peste stratul de ganache, dupa care se refrigereaza cateva ore.