Tarta cu caramel, pere si tonka
Dificultate: Medie
Timp de preparare: 2 ore, 8 ore refrigerare
Ingrediente
Pentru crema cu tonka
1/2 pastaie de tonka
100 ml Smantana pentru frisca Voila cu 30% grasime, pentru incalzit
Vanilie
2 g gelatina granule
10 ml apa rece
110 g ciocolata alba
250 ml Smantana pentru frisca Voila cu 30% grasime, rece.
Pentru crusta
200 g faina
100 g unt gras, rece
Vanilie
1 lingurita de zaharu pudra
1 praf de sare
1 galbenus
3-4 linguri de apa rece, de la frigider
Pentru caramel cu pere
3 pere coapte bine
100 g zahar tos
2 linguri de miere
1 baton de scortisoara
Coaja de la jumatate de portocala, fasii
200 ml Smantana pentru frisca Voila cu 30% grasime
50 ml de lapte
Mod de preparare crema cu tonka
1. Se da pe razatoarea mica jumatate de pastaie de tonka.
2. Se hidrateaza gelatina in apa rece.
3. Se incalzeste smantana pentru frisca si se adauga tonka rasa si vanilia, se lasa la infuzat, apoi se adauga gelatina hidratata.
4. se amesteca pana se dizolva. Daca este necesar, se mai incalzeste smantana.
5. Se toarna amestecul peste ciocolata alba, apoi se omogenizeaza cu blenderul vertical.
6. Se acopera crema cu foilie alimentara, folia fiind in contact cu crema, fara sa patrunda aer.
7. Se refrigereaza crema pentru cel putin 8 ore.
8. Se spumeaza putin cu blenderul inainte de folosire.
Mod de preparare crusta
1. Se mixeaza untul rece, cuburi, cu faina, pana se otine aluat nisipos.
2. Se adauga galbenusul, zaharul, vanilia si apa rece si se omogenizeaza cu paleta pentru aluat fraged.
3. Nu se framanta mai mult decat este cazul, ci pana se formeaza aluat.
4. Se infoliaza in plastic si se refrigereaza 20 de minute.
5. Apoi se intinde foaia de blat, se asaza in inelul sau in tava pentru tarta, se inteapa usor cu furculita, fara a-l perfora.
6. Se coace la 180 de grade cu greutati in hartie de copt, pentru a nu se deforma. Se poate folosi fasole, naut uscat, etc.
7. Se coace pentru aproximativ 20 min. Spre final se scot greutatile si se coace simplu, pana se rumeneste.
8. Se lasa la racit complet.
Mod de preparare caramel cu pere
1. Se curata perele si se taie in cuburi mari.
2. Se combina smantana pentru frisca cu laptele si se incalzesc bine.
3. Se adauga scortisoara si coaja de portocala si se lasa la infuzat 10 minute.
4. Se scot din lichid si se incalzeste din nou smantana, la foc mic, mentinand-o fierbinte pentru caramel, dar sa nu fiarba.
5. Se caramelieaza zaharul si mierea intr-o cratita, la foc mic, pana devin aurii si lichide.