top of page

Tort cu lime

Dificultate: Medie

Timp de preparare: 1h

Ingrediente


Pentru blat:

120 g unt moale

280 g zahar

80 ml chefir

3 oua

80 ml ulei vegetal

180 g faina

vanilie

jumatate de plic de praf de copt

un praf de sare


Pentru mousse cu lime:

125 ml Smantana pentru Frisca Voila cu 35% grasime, pentru incalzit

5 g coaja de lime, rasa

3 g gelatina

15 ml apa rece

120 g ciocolata alba

6 g unt de cacao

255 ml Smantana pentru Frisca Voila cu 35% grasime, pentru spumat


Pentru bezea:

2 albusuri

35 ml apa

150 g zahar

2 linguri de zahar pudra

Un praf de sare


Mod de preparare blat:

1.  Se mixeaza zaharul cu untul la viteza mare, pana capata cremozitate.

2.  Se adauga, pe rand, ouale, mixand dupa fiecare.

3.  Se adauga vanillia si chefirul in fir subtire, mixand la viteza mica, pentru a nu se taia compozitia.

4.  Apoi se adauga uleiul vegetal in fir subtire si se mixeaza pana se obtine o textura cremoasa.

5.  Separat, se combina faina cu sarea si cu praful de copt si se incorporeaza in amestecul de unt.

6.  Se intinde compozitia pe o foaie de copt, pe tava cuptorului si se coace pentru 10-15 minute, la 160 de grade, pana se rumeneste usor.

7.  Se lasa la racit, apoi se decupeaza cercuri si se desprind usor de pe folie.


Pentru mousse cu lime

1.  Se incalzeste prima parte a smantanii pentru frisca pana aproape de fierbere si se adauga coaja de lime.

2.  Se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara si se incalzeste din nou.

3.  Se hidrateaza gelatina in apa rece si se adauga peste ciocolata si peste untul de cacao, intr-un vas cu pereti inalti.

4.  Se adauga smantana incalzita bine si se omogenizeaza cu un blender vertical.

5.  Separat, se spumeaza a doua parte a smantanii  pentru frisca si se combina cele doua compozitii, amestecand cu spatula.


Pentru bezea:

1.  Se mixeaza albusurile cu praful de sare;

2.  Separat, se face un sirop din apa si zahar, mentinandu-se pe foc pana ajunge la 118 grade.

3.  Apoi se toarna in fir subtire peste albus, in timp ce se mixeaza la viteza mare.

4.  Se adauga zaharul pudra si se mai mixeaza cateva minute, pana capata o textura ferma.


Montarea tortului:

1.  In forma de silicon se toarna un strat de mousse, apoi se adauga un disc pe blat.

2.  Se completeaza cu mousse si se adauga alt disc pe blat, dupa preferinte.

3.  Se congeleaza cateva ore si se scoate congelagt din forma.

4.  Se glazureaza, optionat si se decoreaza cu bezea.

bottom of page