top of page

Tort de ciocolata cu caramel

Dificultate: Medie

Timp de preparare: 1 ora, 8 ore congelare,

Ingrediente


Pentru blat: (pentru 3 discuri, din care se foloseste 1)

120 g unt moale

200 g zahar

Vanilie

100 g chefir

80 ml ulei vegetal

Jumatate de plic de praf de copt

3 oua

180 g faina


Pentru strat pralina:

250 g alune de pradure

80 g zahar

50 g ciocolata

100 ml smantana pentru frisca Voila cu 30% grasime

50 ml ulei vegetal


Pentru insertie de caramel

130 g zahar

200 ml smantana pentru frisca Voila cu 30% grasime

1 para coapta bine


Pentru mousse de ciocolata

170 ml smantana pentru frisca Voila cu 30% grasime pentru incalzit

8 g gelatina granule

40 ml apa rece de la frigider

350 g ciocolata belgiana cu cel putin 55% cacao

150 ml smantana pentru frisca Voila cu 30% grasime pentru spumat


Pentru glazura:

200 g zahar tos

80 g cacao

Un praf de sare

150 ml apa

150 ml smantana pentru frisca Voila

40 g glucoza lichida

10 g gelatina granule

50 ml apa rece de la frigider


Mod de preparare caramel

1.  Se caramelizeaza zaharul intr-o craticioara pe foc mic, pama devine auriu.

2.  Separat, in acelasi timp, se incalzeste smantana pentru frisca.

3.  Cand zaharul este gata, se toarna smantana fierbinte in fir subtire, cu mare grija, amestecand energic si omogenizand. Se poate face pauza de la turnat smantana pana se omogenizeaza caramelul.

4.  Se adauga para taiat bucati mici si se mai tine pe foc cateva minute.v

5.  Se toarna caramelul in forma pentru insertie si se congeleaza pentru cel putin 1 ora.


Mod de preparare blat:

1.  Se mixeaza la viteza mare untul moale cu zaharul, pana devine cremos.

2.  Se adauga vanilia si ouale, mixand dupa fiecare la viteza medie.

3.  Se adauga chefirul in fir subtire si se mixeaza la viteza mica.

4.  Apoi se incorporeaza uleiul in fir subtire.

5.  Se combina faina cu praful de copt, apoi se incorporeaza in blat.

6.  Se intinde blatul pe tava cuptorului tapetata cu hartie de copt si se coace pentru aprox. 20 de minute la 170 de grade, pana se rumeneste usor.

7.  Se lasa la racit cateva minute, inainte de a se taia discurile.


Mod de preparare strat de pralina

1.  Se coc alunele in cuptor pana se rumenesc putin. Se pastreaza cateva deoparte.

2.  Se caramelizeaza zaharul intr-o craticioara pana deivne auriu.

3.  Se adauga alunele coapte si apoi se toarna cu grija compozitia pe o foaia de copt.

4.  Se lasa la racit complet.

5.  Cu ajutorul unui robot de bucatarie, se maruntesc alunele in zahar se obtine o publere fina.

6.  Se topeste ciocolata pe aburi sau la microunde.

7.  Separat, se incalzeste smantana pentru frisca si apoi se combina cu ciocolata topita.

8.  Se amesteca energic cu telul pana se obtine o textura cremoasa si lucioasa.

9.  Se adauga uleiul vegetal si se amesteca in acelasi mod.

10.  Se adauga pralina de alune si se omogenizeaza cu spatula.

11.  Apoi se taie grosier alunele date deoparte mai devreme si se adauga in compozitie.

12.  Se taie discurile blat. Se intinde uniform pasta cu pralina pe un disc, iar restul se infoliaza si se pastreaza la congelator.

13.  Se acopera cu folie de plastic discul de blat cu pralina si se congeleaza pana la nevoie.


Mod de preparare mousse de ciocolata

1.  Se hidrateaza gelatina in apa rece.

2.  Separat, se incalzeste smantana pentru frisca pana aproare de fierbere.

3.  Se incorporeaza gelatina hidratata si se dizolva.

4.  Se topeste ciocolata, apoi se combina cu smantana fierbinte.

5.  Se amesteca energic cu telul, pana se obtine textura lucioasa si cremoasa.

6.  Se lasa la racit pana la 30 de grade.

7.  Intre timp, se spumeaza smantana pentru frisca pana devine usor aerata, apoi se incorporeaza ciocolata, in 3 pasi, amestecand cu spatula de silicon de jos in sus.


Mod de prepaare glazura:

1.  Se hidrateaza gelatina.

2.  Se combina toate ingredientele si se amesteca cu telul.

3.  Se pun pe foc mic, pana se dizvolva zaharul si pana fierbe 3 minute.

4.  Se lasa la racit cateva minute, apoi se adauga gelatina hidratata si se dizolva.

5.  Se strecoara apoi toata glazura si se foloseste la 30 de grade.


Montare tort

1.  Se foloseste baza pentru tort: disc sau platou, cercul metalic de 18 cm, folie de acetat si folie de plastic, alimentara. Toate acestea pot fi inlocuite cu forma de tort din silicon.

2.  Se tapeteaza inelul de tort cu folie de acetat si cu folie alimentara pe un capat.

3.  Se toarna un strat de mousse, apoi insertia de caramel, apoi alt strat de mousse si blatul.

4.  Se niveleaza si se congeleaza 8 ore.

5.  Apoi se scoate inelul, foliile si se glazureaza cu glazura la 30 de grade.

bottom of page